Het grote voordeel van spiegelreflexcamera’s of systeemcamera’s is dat je de lenzen kan verwisselen. Dat brengt veelzijdigheid in je fotografie en mogelijkheden die je niet met een eenvoudige camera kan uitvoeren. In de praktijk is het overigens zo dat veel mensen een camera kopen voor de betere kwaliteit van de de foto’s. Sommige kopen een camera met verwisselbare lenzen en komen er achter dat ze eigenlijk maar één lens willen gebruiken. Je kan je dan afvragen of je dan niet voor een ander type camera zou willen gaan. Wanneer je een camera’s hebt of wilt kopen met de mogelijkheid om lenzen te verwisselen is het goed om te weten welke keuzes te maken zijn. Daarom een overzicht.

Standaard lenzen

Een standaardobjectief is een objectief die nog het meeste het menselijke oog benaderd. Dit komt omdat de beeldhoek van standaardlenzen, net als het menselijk oog, ongeveer 50 graden is. Hierdoor zijn deze lenzen voor heel veel onderwerpen geschikt. Daarnaast worden onder deze naam ook een kitlenzen of standaard zoomlenzen ingedeeld. 

Telelenzen

Een telelens of tele objectief is geschikt voor het vastleggen van een onderwerp op grotere afstanden. Omdat telelenzen een grote brandpuntsafstand en een kleine beeldhoek hebben, kunnen objecten op grotere afstanden beeldvullend worden geprojecteerd.

Prime lenzen

Vaste brandpuntobjectieven zijn objectieven die niet in of uit kunnen zoomen. Omdat deze lenzen niet kunnen zoomen, zitter er minder bewegende onderdelen of overbodige glaselementen in. Daarom hebben deze lenzen minder te maken met beeldfouten of lichtverlies.

Groothoek lenzen

Een groothoeklens is ideaal voor het fotograferen van landschappen en gebouwen. Een groothoek objectief heeft namelijk een brede beeldhoek dankzij een korte brandpuntafstand van slechts 7mm tót 50mm. Hierdoor past er meer in het kader. Zo krijg je meer van het landschap op je foto en lukt het om in een stad gebouwen volledig vast te leggen. Voor extreme beeldhoeken gebruik je een fisheye-lens.

Macro lenzen

Op zoek naar een macro lens? Macro lenzen zijn lenzen waarmee je de kleinste details kan fotograferen. Denk daarbij aan bloemen of kevertjes in het gras. Deze lenzen hebben namelijk de functie om 1:1 te kunnen fotograferen. Dat betekent dat 1cm in het echt ook 1cm op de sensor is. Op deze pagina vind je ook objectieven met een vergroting tot en met 1:2, oftewel 1cm in het echt en 0.5cm op de sensor. Deze lenzen worden door fabrikanten ook vaak macro genoemd.

Allround lenzen

Deze lenscategorie is minder goed af te bakenen dan je zou denken. Normaal gesproken bedoelen bij dit type lenzen dat ze zowel als een groothoek als telelens te gebruiken zijn. Je moet dan denken aan een 18-200, 18-300 of zelfs 18-400. Deze lenzen zijn ontzettend praktisch op momenten dat je geen lezen kunt verwisselen. Denk aan het gebruik tijdens vakanties. Wanneer je geen ruimte hebt om veel (zware) uitrusting mee te nemen kan je beter kiezen voor een meer praktische oplossing. Hoewel de lenzen steeds beter worden, moet er bij het maken van deze lenzen wel concessies worden gedaan. Daarom presteren deze lenzen in de regel minder goed dan andere lenzen. Uiteraard is dit ook weer afhankelijk van prijs en fabrikant.