Foto’s van dieren maken is één van de mooiste vormen van fotografie. Daarbij is het geweldig om een prachtige foto van dieren in het wild te maken. Het liefste van een dier dat je niet elke dag tegenkomt. Ook denk je misschien direct aan wilde dieren of safari. Dat is natuurlijk geweldig maar een vakantie boeken naar een ver land kost veel geld. Dichterbij zijn er gelukkig ook mogelijkheden. Zoals fotograferen in een dierentuin. Ook daar zijn prachtige foto’s te maken van dieren die je normaal alleen in verre landen kan zien.

Dierentuinen

In Nederland hebben we veel dierentuinen met veel aandacht voor de omgeving. Dieren zitten al lang niet meer in een kleine kooi maar vaak in grote verblijven. Dit geeft de mogelijkheid om mooie foto’s met dieren in hun omgeving waarbij je niet direct een hek op ziet staan. Daarnaast is het natuurlijk zo dat je wat creatiever moet zijn om alleen natuur op de foto te krijgen.

Noodzakelijk uitrusting

Voor een extra mooie foto heb je wel een goede uitrusting nodig. Daarmee bedoel ik niet direct het duurste van het duurste. Je hebt een camera nodig waarbij je de instelling zoals sluitertijd en diafragma kan veranderen. Een spiegelreflexcamera heeft dus de grote voorkeur. Daarnaast heb je een telelens nodig. Normaal gesproken kan je zeer goed uit de voeten met een 70-300 mm lens. Daarbij is het zo dat hoe sneller je lens is hoe beter (f/2.8-f/4). Verder kan je in veel gevallen kan je gewoon uit de hand fotograferen maar een monopod kan wel meehelpen voor een scherpe foto wanneer een dier verder weg zit, ligt op loopt.

Diafragma

Om een natuurlijk ogende foto te maken is belangrijk dat je fotografeert met kleine diafragma’s. Het liefste tussen f/2.8 en f/5.6. Op deze manier wordt de achtergrond wazig en haal je dier echt uit zijn omgeving.

Echt dichtbij komen

Er is nog een andere manier om dieren te fotograferen. Wanneer je een deel van een dier of een patroon fotografeert kom je op een andere manier heel dichtbij een dier. Juist in de dierentuin is dit goed mogelijk en kan hele leuke en mooie foto’s opleveren.